Home / 0
Laden Evenementen
Een dikke en nogal domme loopvogel,

zo werd de dodo lang gekenschetst. Tegenwoordig gaat men ervan uit dat het dier relatief slank was en hard kon lopen. Wellicht is het imagoprobleem begonnen bij de Nederlandse schilder Roelant Savery (1576-1639), die het dier meerdere keren weergaf. Het is gissen waarom Savery het dier zo ontzettend vet heeft afgebeeld, maar misschien ligt het eraan dat hij een opgezet exemplaar heeft gezien en dan eentje waarbij er overenthousiast gebruik was gemaakt van vulmiddel.

Midden in de Tachtigjarige Oorlog werd Roelant Savery geboren in het plaatsje Kortrijk, tegenwoordig in België. Het gezin was protestants en vluchtte daarom, zoals zoveel anderen, naar het noorden. Hij volgde zijn opleiding bij zijn tien jaar oudere broer in Amsterdam en werkte tot aan de dood van zijn broer met hem samen. Savery trok vervolgens naar Praag, naar het hof van keizer Rudolf II, een van de grootste mecenassen van zijn tijd. Aan dat hof maakte Savery landschappen, dierstukken en bloemstillevens. Gelukkig besloot hij na de dood van de keizer terug naar Nederland te gaan en hierdoor hebben we een schat aan schilderijen van de kunstenaar. Tussen 8 februari en 20 mei is in het Mauritshuis in Den Haag een tentoonstelling over Roelant Savery te zien.

De lezing wordt verzorgd door Wouter Maas, MA in samenwerking met De Bieb voor de Zaanstreek. Leden van De Bieb voor de Zaanstreek krijgen 25% korting op de prijs van het kaartje.