Home / 0
Laden Evenementen
De Kroatische kust heeft meer te bieden dan een azuurblauwe zee.

De stadsmuren van Dubrovnik, het keizerlijke paleis van Split en het amfitheater van Pula zijn monumenten van de eerste orde. Door de nabijheid van Italië en Griekenland raakte Dalmatië, dat wil zeggen de Kroatische kust, al in de Oudheid sterk beïnvloed door de antieke culturen. Al in de steentijd bewoonden mensen dit gebied, maar de nadruk van deze lezing ligt op de monumenten uit de Romeinse tijd en de middeleeuwen.

U ziet de Romeinse overblijfselen van Split, waar keizer Diocletianus een paleis bouwde dat later door vluchtelingen uit het nabijgelegen Salona (nu Solin) tot stad werd verbouwd. Er is weinig fantasie voor nodig om je het paleis voor te stellen, want het mausoleum van de keizer (nu de kathedraal) en de muren staan er gewoon nog! Net als het amfitheater en enkele tempels in het noordelijker gelegen Pula of de vroegchristelijke kerken in Poreč en Zadar.

Voor een voorproefje van de lezing verwijzen we u naar onze blog en korte video. Eventjes waant u zich in het prachtige, zomerse Kroatië.

U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen.

De lezing wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.