Lezing:

100 jaar De Stijl

 

Niet EEN stijl, maar DE Stijl. De kracht van de stroming komt in het lidwoord al tot uitdrukking. Het was dan ook een boude onderneming die de kunstenaars van de Stijl voor ogen hadden: een internationale avant-garde met een programma en eigen communicatiemiddel in de vorm van een tijdschrift. Wat is ervan terechtgekomen? Wat heeft de Stijl voortgebracht en wie waren er zoal bij betrokken?

 

Bij de Stijl denk je gelijk aan Piet Mondriaan en dat is zeker niet onjuist. Hij is van al zijn collega’s zonder meer het beroemdst geworden. Wellicht is het dan wat apart dat de brochure die hij in 1921 uitgaf ‘Le néoplasticisme’ heette. Of iets inheemser: nieuwe beelding. De Stijl is een van de benamingen die de stroming droeg, zoals Mondriaan een van de kunstenaars was die ertoe behoorde. De grote roerganger was Theo van Doesburg, die eigenlijk Emile Küpper heette.

 

Samengevat zou je kunnen zeggen dat de Stijl een pure kunst was, die primaire kleuren en abstractie gebruikte en wel zo (letterlijk) rechtlijnig dat Van Doesburg en Mondriaan ruzie kregen over het gebruik van de diagonale lijn in composities. Zoals vaker valt er echter op dit soort programmapunten heel wat af te dingen. Neem Bart van der Leck met zijn figuratieve schilderijen. Of Rietveld met een ronde opening in het Schröderhuis. En kom vooral luisteren naar het bijzondere verhaal van een stroming die zich als DE stijl aan de wereld voorstelde.

 

De lezing wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

 

Kaarten

De lezing wordt gegeven in de Kopgroepbibliotheken, die de reserveringen en kaartverkoop verzorgen. Klik hier om op de website van Kopgroepbibliotheken te reserveren.