Lezing:

Barbizon

 

Barbizon is niet meer dan een dorp nabij de bossen van Fontainebleau, zo’n 50 kilometer van Parijs. Maar wat op de kaart nauwelijks opvalt, is in de geschiedenis van de kunst een begrip. Het gehucht Barbizon luidde in het negentiende-eeuwse Frankrijk een nieuwe kunst in.

 

Vanaf het vroege tweede kwart van de negentiende eeuw trokken schilders naar de bossen bij Barbizon. De woeste natuur, majestueuze eiken en schilderachtige rotsformaties trokken hen aan. Een goede spoorverbinding en de uitvinding van de verftube maakte het werken ver buiten de stad mogelijk, zo niet makkelijk. In plaats van geïdealiseerde landschappen te schilderen met een toefje struik links en een boom rechts, legden de schilders in en om Barbizon zich toe op de weergave van de natuur zoals zij die zagen. Mooi, adembenemend zelfs, maar niet geboetseerd tot een ideaalbeeld. Ze werden echter niet met open armen ontvangen door de gevestigde kunstkritiek.

 

In de lezing maakt u kennis met schilders als Daubigny, Rousseau (zie afbeelding) en Díaz de la Peña. U volgt de geschiedenis van de kunstenaarskolonie van Barbizon en over haar niet te onderschatten invloed op andere kunstenaarskolonies en kunstenaars, onder wie Vincent van Gogh.

 

De lezing wordt verzorgd door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

 

Kaarten
De lezing wordt gegeven in samenwerking met Future Gallery, die de reserveringen en kaartverkoop verzorgt. Klik hier om op de website van Future Gallery te reserveren.