Lezing:

Bob Dylan als dichter

 

Bob Dylan heeft de Nobelprijs voor de Literatuur gekregen – eindelijk, zou je kunnen zeggen. Zijn naam ging al jaren rond als winnaar van de hoogste onderscheiding voor schrijvers en dichters ter wereld. Steevast ging die naam dan vergezeld van de vraag of songteksten in aanmerking kunnen komen voor de kwalificatie ‘poëzie’, en hun maker voor de titel ‘dichter’.

 

Hoe dan ook is de prijs aanleiding voor een lezing over Dylan als dichter. Natuurlijk is Dylan in de eerste plaats muzikant, ‘a-song-and-dance-man’, zoals hij zichzelf eens ironisch omschreef. In de tweede plaats is hij een levende legende, een brok Amerikaanse cultuur, niet weg te denken uit de geschiedenis van de modernste tijd. In de derde plaats belichaamt Dylan de voortzetting van juist die moderne cultuur met andere middelen.

 

Dit interactieve (en vanzelfsprekend swingende) college gaat in op de biografie van Dylan, zijn ontwikkeling als dichter/songwriter en op de teksten zelf. We proberen de vinger te leggen op invloeden die van Dylan zo’n unieke literaire rockster hebben gemaakt: Amerikaanse en Europese invloeden, van hoge tot lage cultuur, Van de Bijbel tot de Beats en van Rimbaud tot Robert Johnson. We gaan ook en vooral luisteren – naar de Bard, als hij ons voorschotelt ‘I’m a poet, and I know it, hope I don’t blow it!’

 

De lezing wordt gegeven door drs. Liesje Scheuders.

 

Kaarten

De lezing wordt gegeven in de Kopgroepbibliotheken, die de reserveringen en kaartverkoop verzorgen. Klik hier om op de website van Kopgroepbibliotheken te reserveren.