Collegereeks:

Bosch en Bruegel

 

Jeroen Bosch is in de kunstgeschiedenis een van de meest populaire en tegelijk geheimzinnige kunstenaars van rond 1500. Zijn nu nog bekende oeuvre wordt geschat op zo’n twee dozijn schilderijen waarvan ‘De tuin der lusten;’ uit het Madrileense Prado zonder meer het beroemdst is: een drieluik met honderden mensen, beesten en planten, waarvan een groot aantal nergens ter wereld voorkomt. Bosch’ schilderijen en tekeningen zijn zo fantasierijk dat de een er de hersenspinsels van een (geniale) gek in ziet en de ander een niet te doorgronden diepgaande symboliek. Wil de echte Bosch opstaan?

 

Pieter Bruegel de Oude kan Bosch nooit gekend hebben, want hij kwam ter wereld toen Bosch al dood was. Bosch kunst is in die van Bruegel echter goed te herkennen, zoals op ‘Dulle Griet’, een geheimzinnige vrouw voor de ingang van de hel. Net als bij Jeroen Bosch vindt de beschouwer hier tal van details, zoals een drietal vogeltjes op het geopende raamluik voor het oog van een monster dat tevens een gebouw is (zie afbeelding). Voor het andere oog zit een wafel.

 

Bruegel had twee zoons: Pieter en Jan. Zij voegden een ‘h’ aan hun naam toe en gingen dus door het leven als Brueghel. Pieter Brueghel de Jonge verdiende de kost met het kopiëren van zijn vaders schilderijen, maar Jan ging een eigen weg. Met hun kunst en die van hun nakomelingen sluiten we de cursus af.

 

data:

vrijdag 13 september ‘De Nederlanden in de zestiende eeuw’

vrijdag 20 september ‘De kunst van Jeroen Bosch’

vrijdag 27 september ‘Pieter Bruegel de Oude: de tekeningen’

vrijdag 11 oktober ‘Pieter Bruegel de Oude: de schilderijen’

vrijdag 25 oktober ‘De firma Brueghel’

 

De collegereeks wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

 

Kaarten
De collegereeks wordt gegeven bij HOVO Rotterdam, die de reserveringen en kaartverkoop verzorgt. Klik hier om op de website van HOVO Rotterdam kaartjes te reserveren.