Collegereeks:

Byzantion – Constantinopel – Istanbul

 

Rond 658 voor Christus stichtten Griekse kolonisten uit Megara de stad Byzantion die als Constantinopel en Istanbul uit zou groeien tot de hoofdstad van twee keizerrijken. De nieuwe nederzetting was uiterst gunstig en strategisch gelegen, omdat die aan drie kanten door water werd beschermd en de Bosporus controleerde, de enige waterweg naar de Zwarte Zee. Bijna zevenentwintig eeuwen later is Istanbul weliswaar geen hoofdstad meer, maar wel een metropool met 14 miljoen officiële inwoners. En een reusachtige rijkdom cultuur.

 

In drie colleges volgt u met de spreker chronologisch de etappes van Istanbuls geschiedenis. U ziet de resten van de Griekse nederzetting, de Romeinse monumenten, Byzantijnse kerken, sultansmoskeeën en verrassende moderne kunst. U leert de belangrijkste monumenten tot in detail kennen, zoals de voormalige kerk en moskee Hagia Sophia. Daarnaast komen minder beroemde parels aan de orde, zoals de oude Byzantijnse kerk van het Stoudiosklooster, kleine moskeeën van architect Sinan en het museum voor moderne kunst. Even interessant als de kunstgeschiedenis, is de context waarin al die prachtige kunst is ontstaan. U hoort hoe het komt dat de grootste kerk van de stad in nog geen zes jaar is gebouwd en hoe het de Turken onder Mehmet II is gelukt de stad in te nemen. We sluiten af met het moderne Istanbul dat in de laatste jaren een nieuw aangezicht krijgt.

 

Op een logisch opgebouwde, prettig interactieve en aangename wijze leert u de stad kennen. De dagen zijn zo een uitstekende voorbereiding op een toekomstige reis of een aanvulling op een eerder bezoek.

 

data:

woensdag 19 juni

woensdag 26 juni

woensdag 3 juli

 

De collegereeks wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

 

Kaarten
De collegereeks wordt gegeven bij HOVO Rotterdam, die de reserveringen en kaartverkoop verzorgt. Klik hier om op de website van HOVO Rotterdam te reserveren.