Lezing:

Caravaggio en de caravaggisten

 

Rond 1600 gaf Caravaggio (1571-1610) de schilderkunst een impuls die decennia na zijn dood en ver buiten Italië merkbaar zou zijn. In plaats van geïdealiseerde Madonna’s voerde hij vrouwen van vlees en bloed ten tonele. Lichte kleuren maakten plaats voor een donker palet en hij dikte de contrasten tussen licht en schaduw aan. Het effect was een even aardse als geënsceneerde dramatiek die zelfs de meest verheven gebeurtenissen tastbaar maakte.

 

Een van die verheven gebeurtenissen is vanaf 16 december vier weken lang in het Centraal Museum in Utrecht te zien: ‘De graflegging’, uitgeleend door de Vaticaanse musea (zie afbeelding). Dat mag gerust bijzonder heten, want het topstuk is voor het eerst in Nederland te zien. Er is meer, want op de tentoonstelling is in zo’n 60 werken de invloed van Caravaggio’s aanpak te zien. Niet voor niets is de expositie in Utrecht. Meerdere Utrechtse schilders raakten in de ban van de nieuwe kunst. Gerard van Honthorst kreeg zelfs de bijnaam ‘Gerard van de nachten’. Samen met Dirck van Baburen en Hendrick ter Brugghen was hij verantwoordelijk voor de verspreiding van het caravaggisme in Nederland.

 

We leiden de tentoonstelling graag bij u in met een tijdsbeeld, het oeuvre van Caravaggio en de verspreiding van zijn stijl in Europa. We hopen dat u daarna nog meer van Caravaggio’s kunst zult genieten.

 

De lezing wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

 

Kaarten

Hieronder kunt u kaarten bestellen.

Product opties
Aantal

Price: Van € 12,50

Loading Winkelwagen wordt bijgewerkt...
LoadingBezig met updaten...