Lezing:

Claude Monet

 

De Franse schilder Claude Monet (1840-1926) bleef zijn hele carrière lang het impressionisme trouw. Zelfs op hoge leeftijd maakte hij een aantal wereldberoemde doeken met tuinen vol waterlelies in de hem zo vertrouwde stijl. In het Gemeentemuseum is van 12 oktober tot 2 februari een tentoonstelling te zien over Monets tuinen en de internationale invloed daarvan.

 

Monet maakte de waterlelies en vergelijkbare schilderijen in zijn huis in Giverny. Een deel daarvan schonk hij aan de Franse staat zodat van het front teruggekeerde soldaten in de nabijheid van zijn bloemen rust zouden vinden. Tot op de dag van vandaag hangen deze schilderijen in de Parijse Orangerie. Als je er dicht bovenop staat, zie je alleen kleur en penseelstreken. Pas van een afstand valt dit samen tot een herkenbaar geheel. Dit is nu precies het kenmerk van het impressionisme, de stijl waarin Monet al vanaf de jaren 1860 in werkte.

 

In deze lezing bieden we u een overzicht van Monets leven en werk. Zijn Zaanse periode passeert uiteraard de revue, net als zijn beroemdste schilderijen, zoals ‘Impression, soleil levant’ en de serie over de kathedraal van Rouen (zie afbeelding). U ziet ook schilderijen van zijn collega’s en tot slot leiden we de tentoonstelling in het Gemeentemuseum bij u in zodat u er nog meer van zult genieten.

 

De lezing wordt verzorgd door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

 

Kaarten
De lezing wordt gegeven bij Kopgroepbibliotheken, die de reserveringen en kaartverkoop verzorgt. Klik hier om op de website van Kopgroepbibliotheken te reserveren.