Collegereeks:

De cultuurgeschiedenis van Polen

 

In het hart van Europa ligt een betrekkelijk onbekend land dat een rijke cultuur, roerige geschiedenis en verrassende kunstschatten te bieden heeft.

 

De grenzen van Polen verschoven in de afgelopen 1050 jaar geregeld of verdwenen helemaal. Aan het begin van deze cursus krijgt u de complexe Poolse geschiedenis in een bijeenkomst samengevat. Vanuit deze basis zult u de historie, de ontwikkeling en de architectuur van een aantal steden beter kunnen plaatsen. We buigen ons in twee afzonderlijke bijeenkomsten over Krakau en Warschau, respectievelijk de oude en de huidige hoofdstad van het land. De verschillen tussen de twee zijn groot. Krakau ademt historie, gotiek en renaissance, terwijl Warschau de snelle, hippe metropool is. Waar Krakau sinds het begin van de zeventiende eeuw weinig is veranderd en in de Tweede Wereldoorlog gespaard bleef, is Warschau juist in de laatste oorlog volledig verwoest en stormachtig gegroeid.

 

Veel kennis over het straatbeeld van het oude Warschau danken wij aan Bernardo Bellotto de hofschilder van de laatste Poolse koning voordat de Poolse Delingen een einde aan de soevereiniteit van het land maakten. Aan hem is het derde college gewijd.

 

In de vijfde bijeenkomst maakt u kennis met een bijzondere stroming in de Poolse kunst: Jong Polen Rond 1900 was dit een beweging waarin art nouveau, symbolisme, patriottisme en een vleugje Japan gecombineerd werden. Ook nu heeft het land veel interessante kunst te bieden. Zodoende komt de moderne Poolse kunst in het laatste college aan de orde. Na afloop kunt u zeggen dat u dat weinig bekende land in het hart van Europa een stuk beter hebt leren kennen.

 

Data: woensdag 18, 25 september; 9, 30 oktober; 6 en 13 november.

 

De collegereeks wordt verzorgd door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

 

Kaarten
De collegereeks wordt gegeven bij HOVO Amsterdam, die de reserveringen en kaartverkoop verzorgt. Klik hier om op de website van HOVO Amsterdam te reserveren.