Lezing:

Euromunten – wat staat er op je geld?

 

Misschien spaar je ze zelf, al die verschillende munten waar je ouders hun dagelijkse boodschappen mee doen. Maar weet je ook wat erop staat? Op dit plaatje staat Dante Alighieri, de Italiaanse dichter die tot de absolute top van de poëzie wordt gerekend. Daarom heeft hij een lauwerkrans op zijn hoofd, een heel gewoon attribuut van grote dichters. Zijn beeltenis op de Italiaanse munt van twee euro komt van een detail uit Rafaëls fresco in de pauselijke vertrekken in het Vaticaan. Italië heeft daarmee een driedubbele slag geslagen: een verwijzing naar ‘s lands grootste dichter, een verwijzing naar een van de groten uit de renaissance en een knipoog naar de Rooms-katholieke kerk.

 

Sinds 2002 betalen we met euro’s uit twaalf verschillende landen. Met de uitbreiding van de eurozone staat de teller nu op negentien. En dan komen er nog vier heel kleine landen bij. Samen 23. Wat slaan al die landen op hun geld? Hoe presenteren zij zich aan de buitenwereld? Estland slaat de contouren van het land op al zijn munten. Dat is slim, want hoeveel Grote Esten kennen we nou? En hoe vaak heb je überhaupt een Estisch muntje in je portemonnee? Het talrijkst in onze knip zijn sowieso de Duitse munten. Die Brandenburger Tor op de tien, twintig en vijftig cent herkennen we wel. Maar wist je ook dat de eerste zin van het Duitse volkslied op de rand van de twee euro staat?

 

Uren kunnen we erover praten, maar we houden het bij twee interactieve uurtjes met een pauze. Je ziet veel herkenbare plaatjes, je betaalt er immers mee. Maar er komen ook de landen voorbij die je nooit bij de kassa ziet, zoals Andorra en het Vaticaan. We nemen ze ook echt mee. We laten je ook valse munten zien en leren je hoe je vals van echt kan onderscheiden.

 

De lezing wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

 

Kaarten
De collegereeks wordt gegeven bij de kinderuniversiteit van HOVO Rotterdam, die de reserveringen en kaartverkoop verzorgt. Klik hier om op de website van HOVO Rotterdam te reserveren.