Excursie:

Frans Hals Museum: De kunst van het lachen (uitverkocht)

 

Kunst kan verheffend zijn, politiek geladen, erotisch prikkelend maar ook ronduit grappig. Denk aan cartoons en street art. Humor is in de kunst beslist niet van gisteren, want reeds eeuwenlang verwerken kunstenaars grappen in hun schilderijen. Soms is het platvloerse onderbroekenlol of Schadenfreude. Kijk maar naar ‘Wie een varken is, hoort in het kot’ van Jan Steen (zie afbeelding). Een laveloos dronken vrouw wordt door schaterende omstanders een varkenskot in geduwd. Als dat geen humor is…

 

Het Frans Hals Museum geeft tussen 11 november en 18 maart een overzicht van kunst met humor uit de Gouden Eeuw. Het was de tijd waarin dagelijkse voorstellingen heel populair waren, getuige het schilderij van Steen. Ook andere kunstenaars zoals Hals en Van Honthorst grossierden in de gulle lach op het schilderij en bij de beschouwer. De rondleiding is vol dronken boeren, potsierlijke heren en gênante situaties. Het wordt een gezellige middag.

 

De rondleiding is prettig en overzichtelijk opgezet. Er wordt voor genoeg diepgang en overzicht gezorgd in een groep van maximaal twaalf personen.

 

De excursie wordt geleid door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

 

Kaarten
De kaarten voor deze rondleiding zijn reeds uitverkocht. Neemt u gerust contact met ons op voor alternatieven. Wij denken graag met u mee.