Rondleiding:

Frans Hals Museum: Frans Hals en de modernen

 

Een van de meest schilderachtige musea van het land heeft weer een prachtige tentoonstelling: hoe Frans Hals eeuwen na zijn dood schilders diep wist te raken. Hals’ losse stijl, zichtbare penseelstreken en koppen vol leven en karakter bleken in de negentiende eeuw verrassend vernieuwend. Zodoende oefende de herontdekte kunst van Frans Hals een grote aantrekkingskracht uit op zowel Nederlandse, maar vooral buitenlandse kunstenaars.

 

Dat is voor een deel verklaarbaar door de verstikkende stijlpolitiek aan buitenlandse academies. Wie in Frankrijk niet volgens de Regels van de Kunst schilderde, kon lange tijd niet rekenen op officiële waardering of erkenning. De academische kunst was echter verworden tot kopieën van kopieën van voorbeelden uit de renaissance, waar sommige critici maar weinig leven in zagen. Nee, neem dan een Frans Hals. En zo kwamen tal van Franse, Duitse, Amerikaanse en ook Nederlandse schilders naar Haarlem om de schilderijen van Hals te zien. Niet alleen zien, maar ook om zijn stijl over te nemen en zelfs de composities te kopiëren.

 

Het Frans Hals Museum heeft 120 kunstwerken bijeengebracht en toont nu menig voorbeeld van Hals naast de schilderijen van Courbet, Manet, Singer Sargent, Van Gogh en Henri (zie foto). Zoals NRC Handelsblad het uitdrukte: Frans Hals en zijn groupies.

 

De excursie wordt geleid door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

 

Kaarten

Hieronder kunt u kaarten bestellen.

De prijs is exclusief toegang museum. Voor deze tentoonstelling is een toeslag van € 8,00 verschuldigd, die ook geldt voor museumkaarthouders.

Product opties
Aantal

Price: Van € 9,00

Loading Winkelwagen wordt bijgewerkt...
LoadingBezig met updaten...