Rondleiding:

Gemeentemuseum: Kobro en Strzemiński

 

De aandacht voor Poolse kunstenaars neemt de laatste jaren toe. Dit jaar is het kunstenaarspaar Władysław Strzemiński (1893-1952) en Katarzyna Kobro (1898-1951) aan de beurt in het Gemeentemuseum in Den Haag. Er bestaat een kans dat u nog niet eerder van hen hebt gehoord, want over de grens hebben zij weinig aandacht genoten. Des te meer een reden om de Poolse avant-garde beter te leren kennen?

 

Ze zijn een kennismaking meer dan waard. Katarzyna Kobro, geboren in Moskou, was een van de modernste beeldhouwsters van het vooroorlogse Polen. Ze heeft meerdere stijlen en materialen gehanteerd en het bekendst is zij met driedimensionale composities waarin ‘binnen’ en ‘buiten’ zo naadloos in elkaar overvloeien dat ze het tegelijk zijn (zie afbeelding). Wie er de kleuren van De Stijl in herkent, heeft het goed. Strzemiński en Kobro brachten Mondriaan in Polen onder de aandacht en waren voorvechters van een museum voor moderne kunst in de (latere) filmstad Łódź.

 

Strzemiński was echter meer dan importeur van De Stijl. Hij schilderde en tekende in diverse stijlen. Zo bedacht hij nabeeldschilderijen. Niet het beeld zelf, maar het nabeeld ervan. Voor wie zin heeft om zich voor te bereiden op de rondleiding hebben we een tip: ‘Afterimage’, de laatste film van Andrzej Wajda en een ode aan de late Strzemiński.

 

De excursie wordt geleid door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

 

Kaarten
Hieronder kunt u kaarten bestellen.

De prijs is exclusief toegang museum.

Product opties
Aantal

Price: Van € 9,00

Loading Winkelwagen wordt bijgewerkt...
LoadingBezig met updaten...