Lezing:

Het huishouden van Jan Steen

 

Weinigen lukt wat met Jan Steen is gebeurd: hij is met een spreekwoord in de taal verankerd. Het is wel de vraag hoe gelukkig hij ermee zou zijn geweest, want de uitdrukking ‘Het is hier een huishouden van Jan Steen’ slaat op een grote bende. Een vrolijke, op zich beheersbare, maar toch een bende. De uitdrukking is niet uit de lucht komen vallen, want op Steens schilderijen zien we tal van chaotische toestanden: de heer des huizes die het met een juffrouw van lichte zeden aanlegt, de hond die van de appeltaart eet, een kleuter die iets uit de kast gapt terwijl documenten met lakzegels verscheurd op de grond liggen. En wat te denken van kwakzalvers die bij een zogenaamd zieke vrouw zogenaamd de diagnose komen stellen?

 

Dit soort afbeeldingen was in Steens tijd niet alleen grappig, maar had ook een moralistische boodschap en er waren spreekwoorden in verwerkt. Steen maakte echter meer dan alleen rommelige huishoudens. Enkele portretten en historiestukken staan ook op zijn naam.

 

In deze lezing komen Steens humoristische voorstellingen uitgebreid aan de orde, maar ook zijn andersoortige werk. U hoort bovendien de verdwenen spreekwoorden én het verhaal van het merkwaardige veterpotje. Tot slot spreken we over Steens leven en de mythe die zich rond zijn persoon heeft ontwikkeld.

 

De lezing wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

 

Kaarten

Hieronder kunt u kaarten bestellen.

Product opties
Aantal

Price: Van € 7,50

Loading Winkelwagen wordt bijgewerkt...
LoadingBezig met updaten...