Rondleiding:

Hockney en Van Gogh (uitverkocht)

 

Het  leven en de schilderijen van Vincent van Gogh hebben tal van kunstenaars geïnspireerd. Zonder het ooit te vermoeden, legde Van Gogh de basis voor de expressionisten van Die Brücke, voorzag hij Edvard Munch van een blauwdruk voor een kunstenaarsleven en gaf hij David Hockney motieven voor diens veelzijdige oeuvre. Zo stelt Hockney dat Van Gogh daadwerkelijk naar zijn onderwerpen kéék en ze bestudeerde, zich eigen maakte alvorens hij ze schilderde. Neem zijn beroemdste werken als ‘Zonnebloemen’ en je ziet dat achter de schijnbare eenvoud en vlakheid van de vaas en de tafel waar ze op staan, een rijkdom aan penseelstreken en tinten schuilgaat.

 

Zo ook Hockney’s recente werk ‘The Arrival of Spring in Woldgate’ (2011), een kolossaal schilderij in olieverf dat uit maar liefst 32 afzonderlijke doeken bestaat. Op het eerste gezicht een kleurrijk, computergestuurd plaatje. Maar hoe langer je kijkt, des te meer details, motieven en kleurschakeringen je opvallen. Precies zoals bij Van Gogh. De vergelijking lijkt wellicht vergezocht, ware het niet dat Hockney zelf zijn inspiratiebron noemt. Bovendien heeft de serie bomen waartoe ‘The Arrival of Spring in Woldgate’ behoort, een sacrale lading, die ook Van Gogh zijn composities mee wilde geven.

 

Tussen 1 maart en 26 mei is in het Van Gogh Museum in Amsterdam de tentoonstelling Hockney – Van Gogh te zien, met oogstrelende schilderijen van zowel Hockney als zijn voorbeeld. In de rondleiding tonen we de verwantschap, die dieper gaat dan alleen het oppervlakkige plaatje.

 

De excursie wordt geleid door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

 

Kaarten

De kaarten voor deze rondleiding zijn inmiddels uitverkocht. Neem gerust contact met ons op voor alternatieven.