Collegereeks:

Inleiding in de iconografie

 

De uitdaging van kunst is om de boodschap te begrijpen. Zeker als een schilderij een paar eeuwen oud is. Audiotours en andere hulpmiddelen op tentoonstellingen bieden weliswaar houvast, maar het geeft onnoemlijk meer voldoening om zelfstandig te begrijpen wat u ziet en in welke context u dat moet zien. In deze reeks leert u kijken naar kunst. Niet alleen kijken, u leert zien.

 

Iconografie is de tak van de kunstgeschiedenis waarin we de betekenis van het kunstwerk bestuderen. Niet de stijl of de techniek, maar dat wat de kunstenares of de opdrachtgever ermee bedoelde. Na een inleiding volgt een grotendeels chronologisch opgezette collegereeks waarin tal van onderwerpen aan de orde komen. We hebben  er wel voor gezorgd dat het geen opsommerig geheel wordt en dat sommige onderwerpen in meerdere colleges terugkomen, zoals de bijzondere carrière van sommige heiligen of van motieven die in de kunst terug blijven komen. Bijvoorbeeld: naar welke twee schilderijen ziet u verwijzingen op het tapijt van Grayson Perry (zie afbeelding)?

 

Zien is een werkwoord. Daarom sporen we u aan om actief naar de kunst te kijken. De laatste bijeenkomst bestaat dan ook uit een leuke en uitdagende quiz.

 

data:

donderdag 7 februari

donderdag 14 februari

donderdag 7 maart

donderdag 14 maart

donderdag 21 maart

donderdag 28 maart

donderdag 4 april

 

De collegereeks wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

 

Kaarten
De collegereeks wordt gegeven bij HOVO Rotterdam, die de reserveringen en kaartverkoop verzorgt. Klik hier om op de website van HOVO Rotterdam te reserveren.