Lezing:

Marcel Proust – de homoliteraire pionier

 

Marcel Proust is wereldberoemd geworden met zijn zevendelige meesterwerk ‘Op zoek naar de verloren tijd’, een tijdloze roman over onder meer tijd, herinnering, liefde, ontwikkeling en identiteit. Het boek is, afhankelijk van de uitgave, tussen de 2400 en meer dan drieënhalfduizend pagina’s dik. Een onderwerp dat in de eerste opzet nog niet zo’n prominente rol zou spelen, is homoseksualiteit. Wel wordt het motief al verhuld gesuggereerd in het eerste deel van de roman. Het vierde deel, dat veelzeggend ‘Sodom en Gomorra’ heet, verscheen pas na de Eerste Wereldoorlog en draagt deze titel niet voor niets. Hetero- en homoliefde, seks, passie en jaloezie vormen vanaf dit deel tot het eind van de roman een rode draad.

 

Hoe reageerde de officiële kritiek in Prousts tijd op zijn revolutionair openlijke behandeling van het thema? Zéér verschillend. In deze lezing hoort u niet alleen hoe Proust het onderwerp in deze wereldroman ontwikkelde, maar ook hoe het is ontvangen en hoe het door andere schrijvers is overgenomen. Een reis in tijd en ruimte naar het literaire Frankrijk van de jaren 1910 en 1920.

 

De Krugerkamer biedt, naast een mooie en gezellige ruimte, ook de mogelijkheid om voorafgaand aan de lezing te eten. Tussen 18.00 en 19.00 uur bent u welkom om van een toepasselijke maaltijd te genieten. De prijs is maximaal € 17,50 (ex. drank, alleen pinnen mogelijk). Het menu ontvangt u een week van tevoren per mail of bij de bevestiging van uw inschrijving. Gelieve u voor het diner op te geven via info@krugerkamer.nl.

 

De lezing wordt verzorgd door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

 

Kaarten

Hieronder kunt u kaarten bestellen.

Product opties
Aantal

Price: Van € 14,25

Loading Winkelwagen wordt bijgewerkt...
LoadingBezig met updaten...