Lezing:

Moorse kunst van Spanje

 

Een van de beroemdste paleizen in Spanje is het Alhambra en het Generalife in Granada (zie foto). Eigenlijk is het een paleiscomplex, want het is een cluster van meerdere lusthoven van de islamitische heersers die over het zuidoosten van Andalusië regeerden. De paleizen waren zo mooi dat christelijke vorsten ze lieten staan en ze zelfs gebruikten. Dit in tegenstelling tot de meeste moskeeën van Spanje, want die werden vrijwel allemaal afgebroken en vervangen door nieuw gebouwde kerken. Uitzonderingen daargelaten, want de vrijdagmoskee van Córdoba staat er tot op de dag van vandaag.

 

Hoe komt het dat er zo veel islamitische, dan wel Moorse kunst en architectuur in Spanje te vinden is? In 711 stak de Umayyadische generaal Tariq de straat van Gibraltar over en veroverde bijna het hele Iberische schiereiland. Islamitische emirs en kaliefen heersten tot 1492 over delen van het huidige Spanje en Portugal en her en der is hun bouwactiviteit nog steeds te bewonderen.

 

In deze lezing buigen we ons over juist die episode uit de Spaanse geschiedenis en de kunst uit de tijd tussen Tarik en de Reconquista. Een toegankelijke lezing met diepgang.

 

De lezing wordt verzorgd door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

 

Kaarten

De lezing wordt gegeven in Het Cultuurgebouw in het kader van Route 65, die de reserveringen en kaartverkoop verzorgt. Klik hier om kaarten te reserveren op de site van Het Cultuurgebouw.