Lezing:

New York

 

Dat New York begon als Nieuw-Amsterdam, weten we wel. Is er nog iets van over? Enerzijds bar weinig, maar het karakter van de hedendaagse stad vindt zijn oorsprong in de tolerante en multiculturele sfeer van Nieuw-Amsterdam. Daarnaast zijn er topografische namen als Staten Island, Long Island, Harlem en Wall Street, die aan het Nederlandse verleden herinneren.

 

We volgen de ontwikkeling van de koloniale nederzetting in de zeventiende en de achttiende eeuw en natuurlijk de tijd van booming New York: het strakke stratenpatroon, het pittoreske Central Park (omdat anders heel Manhattan volgebouwd zou worden) en de ontwikkeling van de wolkenkrabber. U ziet heel wat architectonische stijlen voorbijkomen. Van het historiserende Woolworth Building, de art deco van de jaren 1920 en 1930, het modernisme van Ludwig Mies van der Rohe tot de diversiteit van nu. Het valt niet te ontkennen dat New York sinds de Tweede Wereldoorlog het centrum van de moderne kunst is. We nemen dan ook een kijkje in de collecties van de vele musea die de stad rijk is. Alleen al het Metropolitan Museum heeft een van de grootste collecties ter wereld. Kortom, het wordt een mooie dag.

 

De lezing wordt verzorgd door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

 

Kaarten
De lezing wordt gegeven bij De Wormerveerse Vermaning, die de reserveringen en kaartverkoop verzorgt. U kunt reserveren door te mailen naar info@wormerveersevermaning.nl