Collegereeks:

Parijs voor gevorderden

 

Vrijwel iedereen is er ooit geweest, velen zelfs vaak. Als het op Parijs aankomt, ben je nooit klaar met bezoeken, begrijpen en doorgronden. In deze reeks leert u welke kunstzinnige ontwikkeling de stad heeft doorgemaakt. Het Parijs dat we nu kennen, is bijvoorbeeld in de algemene opvatting in de negentiende eeuw ontstaan: de brede boulevards, de stervormige pleinen en die kenmerkende immeubles haussmanniens. Toch stamt het stedelijke weefsel met lanen om te flaneren en stadsverlichting al uit de zeventiende eeuw.

 

In vier colleges gaan we vooral in op de minder geijkte zaken: het is een cursus Parijs voor gevorderden. De kathedraal Notre-Dame en de Eiffeltoren zullen weliswaar niet ontbreken, maar we belichten ze vanuit een minder bekende hoek. Zo staat bij de kathedraal de restauratie in de jaren 1846-1864 door Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc centraal. Ook zal een aantal Romaanse en Gotische kerken de revue passeren, die geen toeristische trekpleisters zijn. Er staan in de stad veel architectonische parels uit recenter tijden, zoals een studentenhuis van Willem Marinus Dudok en de kerk in Le Raincy van Auguste Perret met ramen van Marguerite Huré (zie foto).

 

Parijs is lange tijd de onbetwiste hoofdstad van de kunsten geweest. Daarom bekijken we een aantal van de talloze musea en kunstwerken in de openbare ruimte. Een daarvan is een van de kleinste en gelijktijdig grootste monumenten ontworpen door Jan Dibbets: 135 messing plaatjes die op straten, trottoirs en trappen de meridiaan van Parijs markeren ter ere van François Arago. We belichten veel musea en collecties, zoals het museum van de beeldhouwer Ossip Zadkine en de salon van de dichteres Anna de Noailles. De cursus beperkt zich niet tot het Parijs binnen de boulevard périphérique. We beschouwen namelijk ook het museum MAC VAL, midden in de banlieue, met de recente tentoonstelling van Kader Attia.

 

data:

vrijdag 1 maart

vrijdag 8 maart

vrijdag 15 maart

vrijdag 22 maart

 

De collegereeks wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

 

Kaarten
De collegereeks wordt gegeven bij HOVO Amsterdam, die de reserveringen en kaartverkoop verzorgt. Klik hier om op de site van HOVO Amsterdam te reserveren.