Lezing:

Pieter Bruegel de Oude

 

Het is 450 jaar geleden dat Pieter Bruegel de Oude overleed. In Oostenrijk en in België is dat aanleiding tot overzichtstentoonstellingen, waarvan die in het Kunsthistorisches Museum in Wenen afgelopen winter er een was. Tot 23 juni is in Brussel bovendien ‘De eeuw van Bruegel’ te zien, waarin de tijd van Bruegel en dus ook zijn artistieke tijdgenoten centraal staan.

 

Ontegenzeggelijk is Pieter Bruegel een van de populairste kunstenaars die de Lage Landen hebben gekend. Zijn spreekwoordenschilderij uit 1559 doet menigeen bijna met de vinger over het vernis glijden zoekend naar gezegdes die we anno nu nog steeds gebruiken. Herkent u bijvoorbeeld de zegswijze op de afbeelding? Het is ‘met het hoofd tegen de muur lopen’. Van Pieter Bruegel zijn nog zo’n 40 schilderijen bekend, alsook veel tekeningen die gebruikt werden om er schetsen van te maken. Daarnaast heeft zijn zoon. Pieter Brueghel (die een ‘h’ toevoegde) zijn vaders composities gekopieerd. Zijn andere zoon, Jan Brueghel de Oude, ging zijn eigen weg en werkte bijvoorbeeld samen met Rubens.

 

Wij bieden u vandaag een overzicht van Bruegels oeuvre en invloed. We laten u zien wat hij geschilderd en getekend heeft, tonen u de inspiratie van Bosch en schetsen de ontwikkeling van de waardering voor Bruegels kunst. Als u van mooie en leuke schilderijen houdt, mag u deze lezing beslist niet missen.

 

De lezing wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

 

Kaarten

Hieronder kunt u kaarten bestellen.

Product opties
Aantal

Price: Van € 12,50

Loading Winkelwagen wordt bijgewerkt...
LoadingBezig met updaten...