Lezing:

Rembrandt voor kinderen

 

Wat weet je van Rembrandt? Dat hij de beroemdste schilder van ons land is? Dat klopt, maar of hij de beste was, tja. Dat hangt er maar vanaf wat je goed of mooi vindt. Wist je bijvoorbeeld dat Rembrandt na zijn dood helemaal niet door iedereen zo hartstochtelijk werd bewonderd? Sommigen vonden het maar geklieder wat hij deed: ‘verf die als smurrie van het doek af droop’. Hoe kan het toch zijn dat velen hem nu toch de beste vinden? Dat, en ook veel andere dingen, ga ik je vandaag vertellen.

 

Ik vertel je bijvoorbeeld hoe de kunst voor Rembrandt eruitzag. We gaan ook zijn beroemde schilderijen in detail bekijken. Niet in het museum weliswaar, maar op het scherm en daar zie je heel interessante dingen. Wist je dat er op ‘De staalmeesters’ eigenlijk twee keer zo veel mensen staan als dan er met het blote oog te zien zijn? Dat komt doordat Rembrandt zijn compositie al schilderend veranderde. Zijn bijzondere of vernieuwende portretten komen aan de orde, zoals van prinses Amalia van Solms of van Johannes Wtenbogaert. Kortom, vandaag leer je Rembrandt beter kennen en de volgende keer dat je naar het museum gaat, zie je meer.

 

Daar heb je trouwens alle reden toe, want in 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt overleed. Veel Nederlandse musea grijpen dat aan om de schilder in het zonnetje te zetten.

 

De lezing wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

 

Kaarten
De collegereeks wordt gegeven bij de kinderuniversiteit van HOVO Rotterdam, die de reserveringen en kaartverkoop verzorgt. Klik hier om op de website van HOVO Rotterdam te reserveren.