Lezing:

Symboliek op euromunten

 

Op de afbeelding staat Dante Alighieri, de Italiaanse dichter die tot de absolute top van de poëzie wordt gerekend. Daarom heeft hij een lauwerkrans op zijn hoofd, een gebruikelijk attribuut van grote dichters. Zijn beeltenis op de Italiaanse munt van twee euro is afgeleid van een detail uit Rafaëls fresco in de pauselijke vertrekken in het Vaticaan. Italië heeft daarmee een driedubbele slag geslagen: een verwijzing naar ‘s lands grootste dichter, een verwijzing naar een van de groten uit de renaissance en een knipoog naar de Rooms-katholieke kerk.

 

We kunnen het uren over de symboliek op euromunten hebben. Sinds 2002 betalen we met euro’s uit twaalf verschillende landen. Met de uitbreiding van de eurozone staat de teller nu op negentien. Wat slaan al die landen op hun geld? Hoe presenteren zij zich aan de buitenwereld? Omwille van de herkenbaarheid slaat Estland de contouren van het land op al zijn munten. Een slimme zet, want hoeveel Grote Esten kennen we nou? En hoe vaak hebt u überhaupt een Estisch muntje in uw portemonnee? Het talrijkst in onze knip zijn sowieso de Duitse munten. Die Brandenburger Tor op de tien, twintig en vijftig cent herkennen we wel. Maar wist u ook dat de eerste zin van het Duitse volkslied op de rand van de twee euro staat?

 

Uren kunnen we erover praten, maar we houden het bij een interactieve twee. U ziet veel herkenbare plaatjes, u betaalt er per slot dagelijks mee. Overigens komen ook de landen voorbij die je nooit bij de kassa ziet, zoals Andorra en het Vaticaan. En gelegenheidsmunten. We beloven u dat u na deze lezing met anders met uw geld om zal gaan.

 

De lezing wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

 

Kaarten
De lezing wordt gegeven in de centrale OBA bij Europe Direct, die de reserveringen beheert. De lezing is gratis, maar u wordt verzocht u aan te melden door een e-mail te sturen naar europa@oba.nl.