Lezing:

Tulpomania

 

Als je in het buitenland zegt dat je uit Nederland komt, is een van de eerste associaties: ‘tulpenvelden’. Dat is geheel gerechtvaardigd ook al maakt niemand er een geheim van dat de tulp in ons land een exoot is. De tulp werd in 1594 uit Turkije ingevoerd en is ook daar nog steeds een nationaal symbool. In Nederland bleek de bloem niet alleen uitstekend te gedijen, maar maakte ook snel carrière als gewild verzamelobject.

 

De populariteit van tulpen is in de kunst goed te volgen en daar is deze lezing op toegespitst. Denk aan Rembrandts Flora, waar zijn zijn vrouw Saskia voor stond, die een opvallend grote tulp langs haar slaap heeft hangen. En wat te denken van ‘De anatomische les van professor…’? Juist, ja. U ziet tulpen in tal van hoedanigheden: in mooie boeketten zonder diepere lading, maar ook als symbolen van vergankelijkheid, goddelijke liefde en verspilling. Voor dat laatste aspect ruimen we veel tijd in. In de jaren 1634 rezen de prijzen van sommige tulpenbollen de pan uit zonder dat de waarde gedekt was: de tulpomania. Toen in februari 1637 de markt in korte tijd instortte, gingen veel speculanten failliet. En dat leverde in de kunst weer de nodige spotprenten op.

 

De lezing wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

 

Kaarten
De collegereeks wordt gegeven bij Artex, die de reserveringen en kaartverkoop verzorgt. Binnenkort vindt u hier een link om op de website van Artex te reserveren.