Lezing:

Van Munch tot Nu

 

Wie kent niet ‘De schreeuw’ van Edvard Munch? Het wereldberoemde schilderij of eigenlijk schilderijen (het zijn meerdere versies) is zonder twijfel het beroemdste schilderij uit Noorwegen en misschien uit heel Scandinavië. Dat is niet gek. Munch schiep een groot oeuvre en brak al tijdens zijn leven internationaal door. Zijn werk, en niet alleen ‘De schreeuw’ krijgt dan ook een plaats in deze lezing.

 

Scandinavië heeft echter meer te bieden. Helene Schjerfbeck was een tijdgenote van Munch (zie afbeelding) en werd bekend met portretten vol psychologische introspectie. En wat te denken van de symbolistische schilderijen met het landschap als onderwerp? Of moderne kunstenaars als Olafur Eliasson, die in Parijs tijdens de klimaattop Groenlandse ijsblokken op straat liet smelten om klimaatverandering zichtbaar te maken. Of Elisabeth Ohlson met een (behoorlijk) gemoderniseerd verhaal van Christus’ leven in foto’s.

 

In twee uur nemen we u langs alle landen die tot Scandinavië gerekend worden en vertellen uiteraard welke landen dat zijn. U ziet zowel Vikingschepen, sprookjesachtige schilderijen als moderne beeldentuinen. De Scandinavische kunst is immers meer dan Munch.

 

De lezing wordt verzorgd door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

 

Kaarten
De lezing wordt gegeven bij Artex, die de reserveringen en kaartverkoop verzorgt. Klik hier om op de website van Artex te reserveren.