Lezing:

Velázquez & Co

 

Dit najaar toont het Rijksmuseum in Amsterdam in samenwerking met het Madrileense Prado een bijzondere groep topstukken. Schilderijen van Rembrandt en Velázquez, van Frans Hals en José de Ribera en van Francisco de Zurbarán en Johannes Vermeer hangen op een tentoonstelling. Daar kunt deze tijdgenoten uit de Gouden Eeuw met elkaar vergelijken, zowel op inhoud als stijl.

 

Zo ontdekt u opvallende overeenkomsten. Zurbarán schilderde eens een schaapje, een Lam Gods, waarvan de wol zo rul is alsof die de hoofdrol speelt en niet de religieuze betekenis van het schilderij. Het dier zou niet misstaan op een doek van Paulus Potter. Diego Velázquez was op zijn beurt een uitmuntende portrettist, net als Rembrandt en Hals. Net als Rembrandt koos hij soms voor heel nieuwe composities, zoals zijn beroemde ‘De hofdames’ oftewel ‘Las meninas’ (zie afbeelding). Ziet u dat de ouders van de jonge prinses in de spiegel op de achtergrond te zien zijn? Het is net zo’n quasi natuurlijke momentopname als Rembrandts Nachtwacht.

 

Toch zijn er ook verschillen en die blijven niet onderbelicht. Velázquez was naast schilder een hoveling en diplomaat. Welnu, diplomatie lijkt Rembrandt vreemd te zijn geweest. Of neem al die heiligen van iemand als Zurbarán of Ribera. Die zult u bij Hals tevergeefs zoeken.

 

Schilderijen van zeventiende-eeuwse Spaanse meesters zijn om historische redenen schaars in Nederlandse collecties. Dat is een reden te meer om de tentoonstelling te bezoeken. Onze lezing is een verrijking voor wie kennis wil maken met Spaanse meesters als Velázquez, Murillo en minder bekende kunstenaars die in Spanje werkten, zoals Sofonisba Anguissola.

 

De Krugerkamer biedt, naast een mooie en gezellige ruimte, ook de mogelijkheid om voorafgaand aan de lezing te eten. Tussen 18.00 en 19.00 uur bent u welkom om van een toepasselijke maaltijd te genieten. De prijs is maximaal € 17,50 (ex. drank, alleen pinnen mogelijk). Het menu ontvangt u een week van tevoren per mail of bij de bevestiging van uw inschrijving. Gelieve u voor het diner op te geven via info@krugerkamer.nl.

 

De lezing wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

 

Kaarten

Hieronder kunt u kaarten bestellen.

Product opties
Aantal

Price: Van € 14,25

Loading Winkelwagen wordt bijgewerkt...
LoadingBezig met updaten...