Het was het eerste geschil met mijn vader die het zo anders zag, voor mij was het de doorbraak naar een nieuwe wereld.’
Met deze woorden, geschreven in een essay ter herdenking van de honderdste geboortedag van Van Gogh, stelde Charley Toorop dat de invloed van de Brabantse schilder van onschatbare waarde was geweest voor haar artistieke vorming. Ze volgde hem, jaren na zijn overlijden, op reis naar plekken waar hij ook is geweest: de Borinage, Parijs en de Provence. Vooral in de vroege jaren ’20 is Van Goghs invloed onmiskenbaar te zien in de schilderijen van Toorop.
Hoewel Van Gogh belangrijk is voor de artistieke ontwikkeling van de schilderes, is hij bij lange na niet de enige. Toorop ging enerzijds haar eigen weg en keek anderzijds naar schilders van de Bergense School, Henri Rousseau, Piet Mondriaan en het nieuwe realisme. Tussen 24 mei en 14 september wijdt Museum Kröller-Müller een tentoonstelling aan haar werk in relatie tot Vincent van Gogh.
U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en kunt desgewenst vragen stellen. De inloggegevens ontvangt u op de ochtend van de lezing. Checkt u alstublieft uw spam. Mocht u verhinderd zijn, dan kunt u een zonder publiek opgenomen registratie van de lezing terugkijken. De link daarvoor ontvangt dezelfde ochtend.
De lezing wordt gegeven door Wouter Maar, MA.