Home / 0
Laden Evenementen
In Andalusië is het christelijke, islamitische en Joodse erfgoed vervlochten tot een uniek geheel:

De Grote Moskee van Córdoba, nu de kathedraal van de stad, was de meest indrukwekkende en rijkste van de wijde regio. De sultanspaleizen van het Alhambra en Generalife in Granada verbazen bezoekers tot op heden met hun pracht. De kathedraal van Sevilla herbergt een reusachtige schat aan kunst en de teksten van de Joodse schrijver Maimonides worden nog steeds bestudeerd.

Tijdens deze lezing maakt u kennis met de culturele rijkdom van Zuid-Spanje, met een nadruk op de kunst. Die rijkdom is mede de vrucht van een eeuwenlange samenleving van verschillende culturen, waar in het hedendaagse Spanje, maar ook Marokko nog steeds sporen van zijn. Zo ziet u hoe typisch Arabische decoraties in paleizen van christelijke koningen werden gebruikt. Steden als Córdoba, Jaén, Sevilla en Granada, maar ook vergelijkingen met Marrakech komen ter sprake.

U hoort en ziet dit alles tegen de historische achtergrond van politieke verdragen, oorlogen, religieuze twisten en middeleeuwse geopolitiek.

De lezing wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin in samenwerking met Kopgroepbibliotheken, die ook de kaartverkoop verzorgt.

Kijkt u ter voorbereiding ook eens onze video over de moskee-kathedraal van Córdoba: