Home / 0
Laden Evenementen
Glas, zand, ijzer, lood, stro.

Het zijn niet de meest voor de hand liggende materialen waarmee de kunstenaar Anselm Kiefer werkt. Die materialen zet hij in om, doorgaans op groot formaat, imponerende werken te maken die gaan over het verleden. En het verleden is voor Kiefer meestal niet iets om met trots op terug te kijken.

Kiefer werd een paar maanden voor het einde van de Tweede Wereldoorlog geboren in het Zuidwest-Duitse Donaueschingen. De stad was in de oorlog doelwit geweest van heftige bombardementen, de kunstenaar in spe groeide dus op te midden van de gevolgen van geweld en vernietiging. Zijn rechtenstudie brak hij na een paar semesters af en besloot kunst te gaan studeren. Een goede keuze, Kiefer is de maker achter een indrukwekkend oeuvre dat zelden iemand onberoerd laat.

Zijn werk is geïnspireerd op mythologie, literatuur, kunst uit verschillende culturen en recente geschiedenis. In het bijzonder is dat de Tweede Wereldoorlog. Kiefer kreeg het namelijk met zijn werk voor elkaar dát verleden bespreekbaar te maken. In Museum Voorlinden kunt u van 14 oktober tot 25 februari een selectie van Kiefers werk zien.

De lezing wordt verzorgd door Wouter Maas, MA in samenwerking met De Bieb voor de Zaanstreek. Leden van De Bieb voor de Zaanstreek krijgen 25% korting op de prijs van het kaartje.