Home / 0
Laden Evenementen
Zelfs als u niet naar België reist voor de tentoonstelling, is het verhaal van Van Eyck meer dan de moeite waard.

Tentoonstellingen van heel oude meesters zijn dun gezaaid, omdat er nu eenmaal meestal weinig werk over is van een kunstenaar van pakweg 600 jaar geleden. Bij de zuiderburen is er van 1 februari tot 30 april zo’n tentoonstelling en niet van de minste schilder: Jan van Eyck. Het Museum voor Schone Kunsten in Gent exposeert de helft van de ca. twintig bekende schilderijen van Van Eyck samen met vele tientallen werken van zijn tijdgenoten.

Van Eyck was een fenomeen. Hij perfectioneerde het gebruik van olieverf zodanig dat de allerkleinste details op de achtergrond van altaarstukken uitgewerkt zijn. Een vogel op de nok van het dak van een boerderij dat uit het raam van een ruimte met de Annunciatie te zien is, om eens iets te noemen. Zijn beroemdste altaarstuk is het ‘Lam Gods’ uit de kathedraal van Gent. Het werk wordt nu gerestaureerd en daarom is het op de tentoonstelling als afzonderlijke panelen te zien.

De lezing gaat over de kunst van Van Eyck, zijn tijd en zijn collega’s. U verdiept zich in de rijke iconografie van de schilderijen, u ontdekt talrijke details en ziet hoe Van Eyck een schilderij opbouwde. Zelfs als u niet naar België reist voor de tentoonstelling, is het verhaal van Van Eyck meer dan de moeite waard.

De lezing wordt verzorgd door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.