Home / 0
Laden Evenementen
‘It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife.’

U begrijpt het al: dit is ironie. En wat voor een ironie. Met deze beroemde zin begint Jane Austen (1775-1817), meesteres van de ironische roman, haar meesterwerk Pride and Prejudice.

Austen schreef ‘slechts’ zes romans, die echter wel tot het beste behoren wat de Engelse literatuur heeft voortgebracht. De predikantsdochter leidde een kalm en huiselijk leven op het Engelse platteland van rond 1800. Ogenschijnlijk dan: in diezelfde tijd woedden op het continent Napoleontische oorlogen en hadden maatschappelijke omwentelingen grote invloed op het leven van iedere dag. En in het rurale Engeland was de industriële revolutie al begonnen.

In college kijkt u vanuit historisch perspectief naar het werk van Austen. Speciale aandacht is er voor de psychologie van haar karakters. Want als er één thema is dat meesterwerken als Pride and Prejudice, Persuasion en Mansfield Park met elkaar verbindt, dan is het de vorming van het individu onder invloed van sociaaleconomische veranderingen.

U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan haar desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen.

De lezing wordt gegeven door drs. Liesje Schreuders.