Home / 0
Laden Evenementen
Wie eens een werk van Stanisław Wyspiański heeft gezien, wil meer.

Neem ‘Ontsta’. De aantrekkelijke, frisse kleuren en dansende lijnen van art nouveau gaan hier hand in hand met een diepere inhoud: het is god de vader die de wereld schept. Kortom, Wyspiański combineerde visueel genot met een diepere inhoud.

Wyspiański wordt dan ook een van de grote namen van de lezing. Een lezing die u meeneemt naar het het Krakau van rond 1900, toen de stad een belangrijk kunstcentrum in de Oostenrijks-Hongaarse monarchie was. Een stad die ooit zelf de hoofdstad van een dubbelmonarchie was geweest, die van Polen en Litouwen, en waar tot op heden de schilderachtige sporen van de geschiedenis het straatbeeld bepalen. Een stad ook, die in de negentiende eeuw niet meer was dan een provinciaal openluchtmuseum en waar desondanks een nieuwe kunststroming het levenslicht zag: de Poolse variant op de Wiener Secession.

In deze lezing beloven we dat u veel nieuwe kennis opdoet. U maakt kennis met in Nederland volstrekt onbekende kunstenaars en met hun prachtige schilderijen, tekeningen en glas-in-loodramen. Dat alles plaatsen wij in de context van de complexe geschiedenis van een land dat niet eens op de kaart stond toen al dat moois werd gemaakt.

U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen.

De lezing wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin in samenwerking met Kopgroepbibliotheken, die ook de kaartverkoop verzorgt.