Home / 0
Laden Evenementen
Monet zag de schoonheid van de Nederland waar anderen geen acht op sloegen.

De impressionist Claude Monet (1840-1926) is een van de belangrijkste moderne Franse schilders en zeker een van de beroemdste Franse kunstenaars tout court. Zijn late waterlelies of de serie met de kathedraal van Rouen zijn heel geliefd.

Minder bekend zijn de schilderijen die hij in Nederland maakte en hij is minstens twee keer in ons land geweest. De eerste keer, in 1871, verbleef hij in Zaandam en schilderde zo’n twee dozijn doeken. Vijftien jaar later kwam hij terug en maakte binnen iets meer dan een week vijf landschappen met bloeiende tulpenvelden.

In deze lezing ligt de nadruk natuurlijk op Monets ‘Nederlandse’ oeuvre. We gaan in op zijn mogelijke, maar niet gedocumenteerde reizen naar ons land, op zijn Amsterdamse stadsgezichten en daarnaast op iets heel opvallends: terwijl in Nederland donkere kleuren in zwang waren, schilderde Monet tulpenvelden… die in de toenmalige Nederlandse kunst nagenoeg ontbraken.

U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen.

De lezing wordt verzorgd door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin