Home / 0
Laden Evenementen
Oud werd het wonder van de renaissance niet. Succesvol wel, tot op heden.

Rafaël Sanzio werd in 1483 geboren in Urbino. Aan het hertogelijke hof aldaar moet de jonge schilder tal van voorbeelden van goede kunst hebben gezien. Hij bleek zelf aanleg te hebben voor schilderkunst en kreeg zijn eerste onderwijs van zijn vader, die hij in beroemdheid later ruimschoots zou overtreffen.

De carrière van Rafaël is adembenemend. Hij werkte voor hooggeplaatste adel en pausen en hij leidde een groot atelier. Er zijn van hem voornamelijk fresco’s bekend, maar hij maakte ook schilderijen in olieverf, tekeningen en hij was architect. Beroemd is de Stanza della Segnatura waar hij voor paus Julius II alle vier wanden beschilderde. De biograaf Giorgio Vasari vermeldde in 1550 dat de paus daar zo content mee was dat hij Rafaël opdracht gaf ook andere muren te beschilderen en de daar aanwezige fresco’s liet weghalen.

Rafaël is samen met Michelangelo en Leonardo da Vinci een van de grote drie van de renaissance. Dit jaar is het 500 jaar geleden dat hij overleed, waar tal van musea bij stilstaan. Een bezoek aan die musea is nu niet evident, maar we hopen met deze lezing aan uw kennis over Rafaël bij te kunnen dragen.

U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen.

De lezing wordt verzorgd door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.