Home / 0
Laden Evenementen
Er is een hardnekkig vooroordeel over het Europa van 1000 jaar geleden.

Die tijd, en sowieso de middeleeuwen, worden nog weleens de ‘duistere eeuwen’ genoemd. Dat heeft misschien minder te maken met de levens van de mensen in die tijd, dan met ons gebrek aan kennis over deze periode. Vooral tussen de jaren 900 en 1100 is het meer gissen dan weten, zeker als we het hebben over het huidige Nederland. En toch is het geen kenniswoestijn.

Het was de tijd waarin de invallen van de Vikingen stopten en Nederland vorm begon te krijgen. De tijd dat Otto, de keizer van het Heilige Roomse Rijk de baas was, maar de daadwerkelijke macht grotendeels bij lagere adel en bisschoppen lag. Én het was de tijd dat de tweede komst van Christus werd verwacht, wat bij elke gelovige tot een ander gedrag leidde. Of zou moeten leiden.

In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden komt de periode tussen 900 en 1100 aan de hand van tal van vondsten, kunstwerken en documenten scherper op ons netvlies. Van 13 oktober tot 17 maart staat deze tijd namelijk in een tentoonstelling centraal. In deze lezing leiden we de expositie niet alleen bij u in, maar laten ook tal van kunstwerken (en gebouwen) zien die niet op de tentoonstelling zijn.

U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Mocht u verhinderd zijn, dan kunt u een zonder publiek opgenomen registratie van de lezing terugkijken.

De lezing wordt gegeven door Wouter Maas, MA.