Home / 0
Laden Evenementen
In december 1955 gaf Salvador Dalí een lezing voor geïnteresseerden aan de Sorbonne in Parijs.

Nou stond de kunstenaar erom bekend excentriek gedrag te vertonen, maar dit keer overtrof hij zichzelf: hij kwam aangereden in een Rolls Royce die geheel gevuld was met bloemkolen, zo’n 500 kilo. De verklaring was simpel: ‘alles eindigt met bloemkool’.

Dalí is een goed voorbeeld van de mythevorming van de kunstenaar, grotendeels heeft hij dit zelf gecultiveerd. Zo waren de omhoog wijzende punten van zijn snor antennes voor goddelijke inspiratie. Naast die mythe is Dalí natuurlijk ook een kunstenaar die werken maakte, en dat was absoluut niet beperkt tot schilder- of beeldhouwkunst.

Ook was de kunstenaar niet vies van een beetje commercie, hij werkte een tijd voor Disney en heeft het logo van het lollymerk Chupa Chups ontworpen. Dit zijn maar een paar voorbeelden waar de veelzijdige, extravagante en ook mysterieuze Salvador Dalí zich mee bezig heeft gehouden, te veel om in één lezing te behandelen, maar we doen een poging.

U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Mocht u verhinderd zijn, dan kunt u een zonder publiek opgenomen registratie van de lezing terugkijken.

De lezing wordt verzorgd door Wouter Maas, MA in samenwerking met Artex Texel.