Home / 0
Laden Evenementen
Volg de veelzijdige iconografie van de populaire heilige en zijn entourage.

Nicolaas is zonder meer een belangrijke en populaire heilige, tot op de dag van vandaag. Hij is zowel in de orthodoxe als in de katholieke kerk een vooraanstaand personage en zijn leven kent veel legenden. Zo zou hij drie kinderen uit een pekelvat tot leven hebben gewekt, mariniers op zee voor een wisse dood hebben behoed en huwbare dochters van een verarmde vader van een bruidsschat hebben voorzien.

Het verhaal van Nicolaas inspireerde een traditie die in veel landen tot op de dag van vandaag bestaat. Schilders in de Lage Landen beeldden het Sint-Nicolaasfeest in de zeventiende eeuw af, waarop de heilige frappant genoeg niet zelf aanwezig is. Wel details als zoetigheden en strooigoed.

In deze lezing ziet u hoe de heilige Nicolaas in de kunst van de middeleeuwen tot de barok werd afgebeeld. Ook volgt u de traditie van het feest van Jan Steen tot nu en we hebben het over de oorsprong en ontwikkeling van Zwarte Piet. En nee, de oer-Zwarte-Piet heeft met roet niets te maken.

U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen.

De lezing wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin in samenwerking met Artex.

Kijk voor een voorproefje van de lezing onze korte video over de legenden over de Sint: