Home / 0
Laden Evenementen
Schoonheid, liefde, seks.

Zeg nou eerlijk, wie wil dat niet? Wie in de oudheid leefde, wist wie je daarvoor moest hebben: Venus. Deze godin was een van de belangrijkste en ook een van de gevaarlijkste. Zelfs de oppergod Jupiter was bang voor haar. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Venus veel voorkomt in de mythologie van de oudheid en natuurlijk ook in de kunst.

In de middeleeuwen leefde Venus door, voornamelijk als een hemellichaam, maar in de renaissance werd ze écht herboren. Ze werd een geliefd onderwerp voor kunstenaars, niet in het minste omdat de godin van de liefde maar weinig om het lijf had. Maar hoe ging men om met deze (inmiddels) heidense godheid? Angelika Kauffmann schilderde haar (tweede van links) bijvoorbeeld in actie terwijl ze Helena overtuigt van Paris te houden.

De fascinatie voor Venus blijft en natuurlijk komt ze ook voor in moderne kunst. Schoonheid, liefde en seks blijven al honderden jaren hun aantrekkingskracht houden.

U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Mocht u verhinderd zijn, dan kunt u een zonder publiek opgenomen registratie van de lezing terugkijken.

De lezing wordt gegeven door Wouter Maas, MA.