Home / 0
Laden Evenementen
Nevelige landschappen in magisch licht.

Op een bijna spiegelgladde Merwede liggen verschillende schepen rustig te dobberen, in de rustige hemel zien we wolken opbreken terwijl een koele ochtendzon het landschap verlicht. In de verte ligt de bekende Grote Kerk van Dordrecht. Dit schilderij zou niet misstaan tussen de zeventiende-eeuwse landschappen van bekende Hollandse meesters, maar in werkelijkheid is het kunstwerk van de Britse schilder Joseph Mallord William Turner.

Turner werd in 1775 geboren in Londen. Zijn talent werd al snel duidelijk, zo was zijn vader er al vroeg van overtuigd dat hij schilder zou worden. Als veertienjarige kwam hij dan ook al bij de prestigieuze Royal Academy terecht, en werd een jaar later voorwaardelijk geaccepteerd als lid. Gedurende zijn opleiding aan de academie stelde hij verschillende aquarellen tentoon, tot hij met Fishermen at Sea (1796) zijn eerste landschap in olieverf liet zien. Het werk lanceerde zijn carrière als een schilder van maritieme schilderijen. In 1799 werd hij associate bij de Academy.

Turner reisde door heel Europa: natuurlijk Nederland, maar ook kwam hij in het huidige België, in Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, en Italië, waar hij Venetië meerdere keren bezocht en in Rome erelid werd van de Academie van Sint Lucas.

Aan het begin van zijn carrière stond Turner nog stevig in de traditie van de Engelse landschapsschilderkunst. Al snel volgt financieel succes en dan volgen er artistieke experimenten, zowel in stijl als in materiaal. Vooral bekend van Turner zijn de latere werken, waarin er een wereld gehuld in nevelen wordt getoond, badend in een magisch licht. Het zijn deze werken die hem misschien wel dé schilder van het Engelse romantische landschap maken – maar eigenlijk veel meer dan dat.

De lezing wordt gegeven door Wouter Maas, MA in samenwerking met Kopgroepbibliotheken, die ook de kaartverkoop verzorgt.