Home / 0
Laden Evenementen
Parijs is welhaast een synoniem van mode, stijl en kunst.

Over dat laatste begrip gaat deze tiendelige cursus: de kunstgeschiedenis van Parijs. De Lichtstad van vandaag biedt dan wel vooral een negentiende-eeuwse aanblik uit de tijd van Haussmann, maar Parijs herbergt kunst en architectuur van eigen bodem van de Romeinse tijd tot de eenentwintigste eeuw. U ziet dus Romeinse ruïnes, Romaanse kerken, de gotische kathedraal en abdijen, renaissancepaleizen, de drukke barokke schilderijen, de ‘architecture savante’ van de negentiende eeuw, de wirwar van schilderstijlen toen Parijs de kunsthoofdstad was en de moderne en hedendaagse parels, zoals de Fondation Louis Vuitton of de kathedraal van Créteil.

De cursus is als volgt opgebouwd:

16 januari: ‘De Romeinse tijd’
U ziet wat er nog bekend is over het Romeinse Lutetia, zoals het badhuis aan de bd. Saint-Michel.

23 januari: ‘Het vroege koninkrijk’
Na de verwoesting door de Noormannen in de negende eeuw werd Parijs heropgebouwd. Een deel van de Saint-Germain-des-Prés stamt uit deze tijd.

30 januari: ‘Van Romaans naar gotisch’
Onder abt Suger kwam in Saint-Denis een nieuwe stijl op, die we nu de gotiek noemen. U volgt de geboorte ervan in de Parijse architectuur en ziet glas in lood en gebruikskunst uit dezelfde tijd.

6 februari: ‘De hoge gotiek’
Parijs kreeg steeds meer glans. De kathedraal verrees en de Sainte-Chapelle met zijn gebrandschilderde ramen werd gebouwd.

13 februari: ‘De zestiende eeuw’
Onder Frans I kwam de renaissance naar Parijs, zoals te zien in het Louvrepaleis.

27 februari: ‘De barok’
Koning Henrik IV en zijn opvolgers gaven Parijs een facelift. Bruggen en wijken verrezen en de wallen werden geslecht. De schilderijenensembles van Rubens, Le Brun en anderen zijn nog steeds te zien.

12 maart: ‘Rond de revolutie’
De hofstijl van Versailles maakte plaats voor een burgerlijk elan. Voor religieuze kunst is de tijd rond 1800 een zwarte bladzijde.

19 maart: ‘Modern Parijs’
De stad die we nu kennen, is vooral aan Haussmann te danken die met zijn ‘architecture savante’ het beeld bepaalt.

26 maart: ‘Centrum van de kunsten’
De kunststromingen tuimelen over elkaar heen in het onbetwiste kunstcentrum van de planeet.

2 april: ‘Europese wereldstad’
Over de Grands Travaux en de vergroening onder Anne Hidalgo.

De cursus wordt als hybride-cursus aangeboden, dat wil zeggen zowel online als op locatie. In beide gevallen kunt u de spreker en de afbeeldingen zien en vragen stellen. U kunt zich alleen voor de hele reeks inschrijven.

De collegereeks wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin in samenwerking met HOVO VU die ook de kaartverkoop verzorgt.