Home / 0
Laden Evenementen
Dat de Duitse hoofdstad een roerige geschiedenis heeft, is een understatement.

Het betreft dan vooral de twintigste-eeuwse oorlogen, de verdeling en hereniging, de verwoesting en wederopbouw. Dit alles heeft zijn sporen nagelaten in hoe de stad eruit ziet: de monumenten, het stratenplan, de beroemde musea. Reden genoeg om de geschiedenis van Berlijn te belichten vanuit de kunst en architectuur: hoe komt het dat het Berliner Schloß weer terug is van weggeweest, wat is het verhaal achter de Siegessäule, waarom is de Brandenburger Tor zo beroemd?

De oudste vermelding van de stad, of eigenlijk dubbelstad Berlin en Cölln, stamt uit dezelfde eeuw als de oudste vermelding van Amsterdam, namelijk de dertiende eeuw. Voor Europese, ook Duitse begrippen, gaat de stamboom van Berlijn dan ook niet indrukwekkend lang terug. Dat heeft de stad in omvang ingehaald, want zij is een van de grootste van Europa. Ze kreeg na de val van de Berlijnse muur in 1989 en de hereniging van Duitsland een jaar later bovendien een enorme boost en werd de bouwput van Europa.

U volgt Berlijn vanaf het vroegste ontstaan, bestudeert de (veelal gerestaureerde) relieken uit vroeger eeuwen en ziet welke wonden de Tweede Wereldoorlog en de deling van de stad hebben achtergelaten en hoe daar nu mee wordt omgegaan. Daar de nadruk op kunst en architectuur ligt, zullen tal van kunstenaars aan bod komen die hun sporen in Berlijn en omgeving hebben achtergelaten: van Käthe Kollwitz tot Olafur Eliasson en van Karl Friedrich Schinkel tot Daniel Libeskind.

Tijdens deze compacte cursus plaatsen we Berlijn in zijn context. De ontwikkeling tot hoofdstad komt aan de orde, alsook de paleizen van Potsdam.

Het programma ziet er als volgt uit:

vrijdag 8 november (15.00-17.00): het oude Berlijn
vrijdag 15 november (15.00-17.00): koninklijke residentie
vrijdag 22 november (15.00-17.00): keizerlijke wereldstad
vrijdag 29 november (15.00-17.00): oorlogen en deling
vrijdag 6 december (15.00-17.00): herenigde stad

U volgt de reeks thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Alle delen worden extra zonder publiek opgenomen. Mocht u een deel missen, dan krijgt u een link om het terug te kijken.

De collegereeks wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

Ter voorbereiding op de cursus hebben we twee kijksuggesties over Berlijn: