Home / 0
Laden Evenementen
Dat de Duitse hoofdstad een roerige geschiedenis heeft, is een understatement.

Het betreft dan vooral de twintigste-eeuwse oorlogen, de verdeling en hereniging, de verwoesting en wederopbouw. Dit alles heeft zijn sporen nagelaten in hoe de stad eruit ziet: de monumenten, het stratenplan, de beroemde musea. Reden genoeg om de geschiedenis van Berlijn te belichten vanuit de kunst en architectuur: hoe komt het dat het Berliner Schloß weer terug is van weggeweest, wat is het verhaal achter de Siegessäule, waarom is de Brandenburger Tor zo beroemd?

De oudste vermelding van de stad, of eigenlijk dubbelstad Berlin en Cölln, stamt uit dezelfde eeuw als de oudste vermelding van Amsterdam, namelijk de dertiende eeuw. Voor Europese, ook Duitse begrippen, gaat de stamboom van Berlijn dan ook niet indrukwekkend lang terug. Dat heeft de stad in omvang ingehaald, want zij is een van de grootste van Europa. Ze kreeg na de val van de Berlijnse muur in 1989 en de hereniging van Duitsland een jaar later bovendien een enorme boost en werd de bouwput van Europa.

U volgt Berlijn vanaf het vroegste ontstaan, leert dat de naam eigenlijk Slavisch is, bestudeert de (veelal gerestaureerde) relieken uit vroeger eeuwen en ziet welke wonden de Tweede Wereldoorlog en de deling van de stad hebben achtergelaten en hoe daar nu mee wordt omgegaan. Daar de nadruk op kunst en architectuur ligt, zullen tal van kunstenaars aan bod komen die hun sporen in Berlijn en omgeving hebben achtergelaten: van Käthe Kollwitz tot Olafur Eliasson en van Karl Friedrich Schinkel tot Daniel Libeskind.

Tijdens de cursus plaatsen we Berlijn in zijn context. De wedijver met en inspiratie door Parijs komt aan de orde, alsook de paleizen van Potsdam en de andere Duitse hoofdsteden.

Het programma ziet er als volgt uit:

vrijdag 9 april (10.30-13.00): het oude Berlijn

vrijdag 16 april (10.30-13.00): koninklijk-keizerlijk

vrijdag 23 april (10.30-13.00): oorlogen en deling

vrijdag 30 april (10.00-12.30): herenigde stad

De eerste drie delen volgt u thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Voor de laatste bijeenkomst kunt u kiezen of u die live in de zaal aan de Vrije Universiteit te Amsterdam volgt of online. U kunt zich alleen voor de hele reeks inschrijven.

De collegereeks wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin in samenwerking met HOVO aan de Vrije Universiteit Amsterdam.