Home / 0
Laden Evenementen
In de Rijksmuseumtuinen staat deze zomer Hepworths veelzijdige oeuvre.

Elke zomer wordt in de tuinen van het Rijksmuseum in Amsterdam een monografische tentoonstelling gehouden van het werk van een beeldhouwer of beeldhouwster. Dit jaar is het werk van de Engelse Barbara Hepworth (1903-1975) aan de beurt. In 2013 stond het werk van haar collega en kennis Henry Moore al in de belangstelling in het Rijksmuseum. Beiden werkten zowel figuratief als abstract en hun oeuvres zijn aan elkaar verwant.

Hepworth was zeker geen rabiate avant-gardiste die haar neus optrok voor alles wat figuratief was. In haar werk, zowel de beelden van liggende moeders met kinderen als de abstracte vormen zocht ze naar harmonie. Haar beelden zijn volumes die ruimte omschrijven (de ‘gaten’) en ruimte innemen (volume) en die ondanks hun schijnbare eenvoud helemaal niet zo simpel zijn. Het subtiele gebruik van kleur en textuur maakt de beelden juist gelaagd en bijzonder.

Het eerste deel van de rondleiding vindt binnen in het Rijksmuseum plaats en het tweede deel buiten in de tuinen. U ziet niet alleen het werk van Hepworth, maar ook andere sculpturen van de collectie en in de tuinen zodat haar oeuvre in een breder kader wordt geplaatst. De nadruk van de rondleiding ligt op de beeldhouwkunst. Boekt u alstublieft een tijdslot (gratis met museumjaarkaart) voor 14.30 uur.

De rondleiding wordt verzorgd door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.