Home / 0
Laden Evenementen
Hoe Antwerpen de kunst in het noorden beïnvloed heeft.

Wat hebben Frans Hals, Maerten de Vos, Jan Steen, Frans Floris, Peter Paul Rubens en Rembrandt allemaal met elkaar gemeen? Dat ze dit voorjaar allemaal te zien zijn op de tentoonstelling ‘Ode aan Antwerpen’ in Museum Catharijneconvent. Naast dat wapenfeit hebben deze kunstenaars allemaal, direct of indirect, te maken met Antwerpen. Zonder de artistieke innovaties in deze stad in de zestiende eeuw had de Hollandse schilderkunst een eeuw later nooit tot bloei kunnen komen.

Antwerpen was in de zestiende eeuw een belangrijke handels- en kunststad. Door de religieuze en politieke ontwikkelingen in deze tijd veranderde dat allemaal: de Schelde werd afgesloten, kunstenaars vluchtten naar het noorden, het zwaartepunt van de economie in de Lage Landen verplaatste zich naar Amsterdam. Die Hollandse stad werd het nieuwe centrum van handel en kunst in de Nederlanden, die na de Val van Antwerpen (1885) in Noord en Zuid werd gescheurd.

Om te laten zien, en vooral ook uitleggen wat voor wat dat allemaal voor effect had op de schilderkunst nemen wij u graag mee naar Museum Catharijneconvent, dat tijdelijk de rol van hét centrum van zestiende en zeventiende-eeuwse schilderkunst op zich neemt.

De rondleiding wordt verzorgd door Wouter Maas, MA. De prijs is exclusief de toegang tot het Catharijneconvent. Een dag voor de rondleiding ontvangt u een e-mail met de verzamelplaats en telefoonnummer van de rondleider.