Home / 0
Laden Evenementen
In 1911 schilderde Wasily Kandinsky een groot doek.

Hij schilderde met dikke en dunne zwarte lijnen over een bruine achtergrond. Kandinsky bracht ontelbare kleuren aan, in even ontelbare vormen, waarvan er niet een lijkt te verwijzen naar de zichtbare werkelijkheid. Dit schilderij, ‘Komposition V’, was volgens de maker meer dan een bijzonder werk. ‘Dit is echt het eerste abstracte schilderij ooit, want destijds werd de abstracte stijl door geen enkele andere schilder beoefend. Dit is een historisch schilderij.’

De eer die de schilder zichzelf toebedeelde is inmiddels herzien. Toch blijft hij een enorm belangrijk figuur in de moderne kunstgeschiedenis, vandaar dat hij te boek staat als de ‘vader van de abstracte kunst’. Voordat Kandinsky daar aankwam had hij al een uitgebreide artistieke ontwikkeling achter de rug. Die ontwikkeling kunnen we volgen in de overzichtstentoonstelling in H’ART Museum (voorheen de Hermitage), waar er meer dan 60 werken te zien zijn uit de collectie van het Centre Pompidou. Een unieke kans om in Nederland oog in oog te staan met waar de figuratie werd losgelaten en waar de kunst tot de kern kwam: esthetiek zonder afleiding.

Houders van de Amsterdamse Stadspas krijgen 25% korting op de prijs van de excursie. De toegangsprijs voor het museum is niet inbegrepen. Wilt u zo vriendelijk zijn een kaartje met tijdslot 14.45-15.00 uur op zondag 18 augustus te boeken op de site van H’ART Museum? Een dag voor de rondleiding ontvangt u een e-mail met de verzamelplaats.

De rondleiding wordt verzorgd door Wouter Maas, MA.