Home / 0
Laden Evenementen
Kom kijken naar de veelzijdigheid van baksteen.

De mens en de baksteen gaan al eeuwen samen, logisch dus dat het materiaal ingezet werd voor artistieke doeleinden. Baksteen volgde in de architectuur de mode: baksteenromaans, -gotiek en -renaissance volgden elkaar op, vooral in het noorden van Europa. En recenter zeker ook. Aan het begin van de twintigste eeuw werd er een architectuurstijl ontwikkeld die op een bijzondere manier met het bouwmateriaal omging, dynamisch, plastisch, zelfs schilderachtig. Het baksteenexpressionisme was geboren, in Nederland vooral bekend van de Amsterdamse School.

Ook beeldend kunstenaars hebben zich beziggehouden met de baksteen, steeds met een andere invalshoek. Veel van die invalshoeken zijn nu te zien in kunsthal KAdE in Amersfoort. Dat doet het museum niet alleen binnen de eigen muren, maar ook in de nabijgelegen Elleboogkerk. Daarbij is er nóg een extraatje, door de stad heen zijn voor de tentoonstelling verschillende kunstwerken neergezet, want baksteen hoort eigenlijk ook buiten.

De rondleiding wordt verzorgd door Wouter Maas, MA. De prijs is exclusief de toegang tot het museum (bijbetaling van € 3,00 met Museumkaart). Een dag voor de rondleiding ontvangt u een e-mail met de verzamelplaats en telefoonnummer van de rondleider.

Ter voorbereiding raden we onze video over baksteenexpressionisme aan: