Home / 0
Laden Evenementen
De carrière van een gevierde portrettiste in de zestiende eeuw.

Het is niet bekend wanneer Sofonisba Anguissola precies geboren is, maar het zal rond 1532 zijn geweest. Ze overleed bijna een eeuw later in 1625. In haar lange leven woonde zij op meerdere plekken in Italië en in Madrid, waar zij als hofdame van de koningin portretten van de koninklijke familie maakte, waaronder een streng portret van koning Filips II. Ze werd opgeleid in Cremona en overleed in Palermo waar ze begraven ligt.

In kunsthistorische kringen is Anguissola allang geen onbekende meer en in het voorjaar van 2023 kan het Nederlandse publiek kennismaken met het werk van deze succesvolle Italiaanse schilderes. Het Rijksmuseum Twenthe houdt van 11 februari tot 11 juni namelijk de eerste tentoonstelling over haar op Nederlandse bodem.

In deze lezing presenteren wij de levensloop en carrière van de schilderes alsook haar oeuvre. Ook plaatsen we haar werk in het bredere perspectief van het genre van de portretschilderkunst en van het vak van schilderes in de zestiende eeuw.

U volgt de lezing thuis op uw computer of tablet en ziet de afbeeldingen die u anders in de zaal zou zien. U hoort de spreker en kan hem desgewenst ook zien. Bovendien bestaat de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Mocht u verhinderd zijn, dan kunt u een zonder publiek opgenomen registratie van de lezing terugkijken.

De lezing wordt gegeven door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.