Home / 0
Laden Evenementen
Een ondeugend stelletje kunstenaars.

In 1720 bracht paus Clemens XI een algemeen verbod uit op nachtelijke processies en feestelijke bijeenkomsten die zonder toestemming werden gehouden. Het betekende na ongeveer een eeuw het einde van de Bentvueghels. Deze Bentvueghels waren een groep kunstenaars in Rome, die voornamelijk uit de Nederlanden kwamen. Hun bijeenkomsten stonden bekend om de royaal vloeiende wijn, met misschien als toppunt wel de initiatie van een nieuw lid. Bij deze gelegenheid werd een drinkoffer aan het graf van Bacchus gebracht, een sarcofaag waar in werkelijkheid het stoffelijk overschot van Constantina lag.

100 jaar ‘Nederlandse’ kunstenaars in Rome, in totaal zo’n 480 leden. In het begin kwamen de leden voornamelijk uit Utrecht, vandaar dat het een logisch gevolg is dat een museum in deze stad een tentoonstelling over de groep organiseert. Het Centraal Museum heeft dat op zich genomen, na eerder succes van de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa (2018-19). Met de bovenstaande beschrijving in het achterhoofd zullen ook de Bentveughels onze harten stelen.

De toegangsprijs voor het museum is niet inbegrepen. Met een museumkaart is de toegang gratis. Een dag voor de rondleiding ontvangt u een e-mail met de verzamelplaats.

De rondleiding wordt verzorgd door Wouter Maas, MA.