Home / 0
Laden Evenementen

‘Just because I’m cheeky, doesn’t mean I’m not serious’

Schilderen, tekenen, prentkunst, aquarel, fotografie en collage. Maar ook decors, fax, computerprogramma’s en de iPad. Er zijn maar weinig kunstvormen waarmee de Britse David Hockney niet heeft geëxperimenteerd.

Hockney werd in 1937 in het Engelse Bradford geboren. Hij volgde kunstonderwijs aan de Bradford College of Art en de Royal College of Art in Londen, wonder boven wonder haalde hij zijn diploma aan die laatste instelling. De Royal College wilde hem niet laten slagen als hij niet een tekening naar een levend model maakte en een essay zou schrijven. Als protest op de eerste eis schilderde Hockney ‘Life Painting for a Diploma’ (1962), voor de tweede eis moest het instituut zijn eigen regelement veranderen. De kunstenaar kreeg zijn diploma.

Ook de rest van de carrière van Hockney wordt gekenmerkt door succes. Hij wordt gezien als een van de meest invloedrijke Britse kunstenaars van de twintigste eeuw, hij mag zichzelf Royal Academician noemen, en zijn kunst behoort tot de duurste als het om levende kunstenaars gaat.

Maar terug naar dat experiment, dat tekent namelijk het oeuvre van de Britse kunstenaar. Van zijn portretten van zijn naasten in acrylverf tot landschappen gemaakt op de iPad, het lijkt alsof David Hockney alles wil benutten dat mogelijk is voor een kunstenaar. En dat lukt hem ook nog, regelmatig met een flinke knipoog.

De lezing wordt verzorgd door Wouter Maas, MA in samenwerking met De Bieb voor de Zaanstreek. Leden van De Bieb voor de Zaanstreek krijgen 25% korting op de prijs van het kaartje.